Triumfbuen

Selvom den er mindre kunstnerisk end den noget ældre Porte Saint-Denis er Triumfbuen den mest kendte og største. Den står på Chaillot bakken og er centrum for dusinvis af travle parisiske gader.

Der er i virkeligheden flere forskellige ”Triumfbuer” i Paris. En stor bue bestående af to brede tårne med en stor horisontal sektion ovenpå, har været et populært arkitektonisk karaktertræk siden Louis den 14.s tid i slutningen af det 17. århundrede.

Men den, der er placeret hvor Champs-Elysée og Avenue de la Grande Armée (og 10 andre gader) mødes, er den, turisterne søger mest.

Dens udførlige udskæringer og friser gør det til en kunstnerisk nydelse, men monumentets størrelse, der ikke kan bedømmes fra billeder alene, gør den til et arkitektonisk vidunder. Buen er 50 meter høj, 45 meter lang og 22 meter bred. Passagen er 30 meter høj.

Når du står under strukturen, på grund af trafikken i Paris desværre aldrig i midten, bliver du overvældet af de massive sten. Her er det nemt at forestille sig Napoleons hær, der marcherer triumferende ned ad boulevarden og gennem åbningen.

Den blev bestilt i 1806 og færdig i 1836 og blev konstrueret med det ene formål at fejre Napoleons sejre. Ironisk nok fik Napoleon aldrig chancen for det. Wellington besejrede hans hær ved Waterloo i 1815, hvilken satte en stopper for Napoleons selvforherligende monumentkonstruktionsprojekter.

Monumentet kan ses på lang afstand fra flere forskellige sektioner af Paris. Delvist takket være den parisiske byplanlægning, der forbyder opførelsen af høje bygninger.

Ved fundamentet er der 4 store relieffer på de fire søjler. Langs toppen er indgraveret navnene på de vigtigste sejre i perioden. Langs siderne er navnene på 558 generaler. De understregede døde i kamp.

Siden slutningen af Anden Verdenskrig har buen indeholdt ”Den Ukendte Soldats Grav”. Et monument for de faldne i perioden 1914 til 1918, Den evigt brændende ”Flame of Remembrance” er en rørende del af det imponerende monument.

Inden i buen er der et lille museum med udstillinger af dens historie. Entreen dækker museet og adgang til toppen.

Fra toppen er udsigten, som alle andre steder over Paris, ærefrygtindgydende. Det er ikke uden grund, at Paris er kendt som ”Lysets By”. Herfra kan besøgende se Louvre og Place de la Concorde og andre velkendte attraktioner.

Triumfbuen kan nemt nås med metroen. Stå af ved Charles De Gaulle – Etoile station. Eller gå ned ad Champs-Elysée. Du kan ikke gå forkert.

Street View fra Triumfbuen i Paris

2 tanker om “Triumfbuen”

Der er lukket for kommentarer.