Notre Dame

Katedralen Notre Dame er både en turistattraktion, kun overgået af Eiffeltårnet som det mest kendte symbol for Frankrig, og en kirke i brug.

Den er bygget mellem 1163 og 1345 og dette gotiske mesterværk er stadig et af verdens største strukturer. Det enorme indre har plads til 6.000 siddende gæster ved grunden. Men for mange er den store attraktion den store 387-trins tur op til toppen af de berømte tårne.

Når man endelig er kommet op ad denne snoede, trange gang kommer besøgende ind på et stort område domineret af en kæmpestor klokke og fantastiske seværdigheder. Her fra er det nemt at forestille sig Quasimodo (Klokkeren fra Notre Dame), der ringer med den 13 tons klokke og klatre rundt på gargoylerne, der er hele vejen rundt.

Den næsten 360 graders udsigt over Paris, og det at komme tæt på de mange statuer, gør turen anstrengelsen værd. Vær forsigtig på vejen op. Der er intet rækværk og trafikken går begge veje. De, der kommer ned, må tit holde fast i væggen, mens dem der går op, må helt ud til kanten.

Set indefra repræsenterer bygningen et af højdepunkterne i højgotisk arkitektur. Ja, der er gargoyler. Men der er også det store runde vindue med over vestindgangen og fantastiske høje buer langs siderne. Yderligere to rosenvinduer er på nord og sydsiderne.

Facaden er udsmykket med udskæringer af de mange håndværkere, der arbejdede på bygningen gennem århundrederne. Facaden mod vest alene har 28 statuer, der repræsenterer religiøse personer gennem historien.

At komme ind i kirken er også en opløftende oplevelse. Det høje, ribbede loft og de mange vinduer med kulørt glas giver interiøret et udseende, der forbløffer. Ligegyldigt hvor forberedt man syntes, man er. Selvom det på mange måder er typisk for perioden, er designet alligevel forbløffende.

Det er her nemt at forestille sig mordet på biskoppen i middelalderen eller Napoleons kroning i 1804 eller General de Gaulles hjemkomst efter 2. verdenskrig. Alene orglet med 7.800 piber er et besøg værd.

Det er i dag næsten utænkeligt at forestille sig, at katedralen ikke var der.

Men på et tidspunkt i det 19. århundrede var kirkens fremtid meget usikker. Kirken var ikke blevet vedligeholdt gennem århundrederne og der var en alvorlig diskussion om, hvorvidt den skulle rives ned.

Notre Dame

Victor Hugo skrev delvist sin berømte bog for at skaffe bygningens historie og værdi opmærksomhed. Hans anstrengelser, som blev delt af adskillige andre velkendte kunstnere på den tid, resulterede i en fornyet interesse og bygningen blev restaureret.

Gendannelsen af den usædvanlige triforium og de små ovenlysvinduer i det østlige fag af midterskibet var kun to af mange opgaver i et projekt, der begyndte i 1844 og varede i 23 år.

Notre Dame er nem at finde fra Saint-Michel eller Chatelet-Les-Halles metro stationer.

Street View fra Notre Dame i Paris

En tanke om “Notre Dame”

Der er lukket for kommentarer.