Victor Hugos hus

På besøg i “Maison de Victor Hugo” – eller Victor Hugos hus. ”Maison” er det franske ord for hus. I dette tilfælde er ordet lettere misvisende. Selvom det ikke er et palads, trods placeringen i Place des Visges (oprindeligt kendt som Place Royale), er huset ikke bare en bolig. Disse store gemakker var hjem for den berømte forfatter mellem 1832 og 1848. Hugo flygtede fra revolutionen det år.

Hugo skrev så berømte (og nok lidt mindre læste) værker som Les Miserables og Klokkeren fra Notre Dame. Han skrev også andre, mindre kendte, men meget bedre værker som Ninety-Three og The Man Who Laughs.

Det er en oplevelse, selv for dem der kun er lidt interesserede i litteratur. Victor Hugo museet er fyldt med tegninger, souvenirs, møbler fra det 19. århundrede og meget mere. Den kinesiske salon fra Hugo’s hus i Guernsey er også blevet flyttet hertil.

Pladsen foran huset er en god begyndelse. Den er omgivet af murstenshuse, buegange og en have og det er nemt at forestille sig forfatteren komme gående på de brostensdækkede gader.

Som han kom nærmere ville han, ligesom besøgende i dag, have set en stor facade af røde og hvide mursten ovenpå adskillige store buer. Toppen af huset viser en klassisk græsk udsmykning, der er typisk for perioden.

Inden for er der, sammen med førsteudgaver af forfatterens ,værker, et maleri af hans ligtog ved Triumfbuen. Da han døde var han så berømt og populær, at millioner kom for at sørge.

Der er også portrætter af hans familie. Ved siden af dem er der tegninger og dokumenter, der skildrer Hugos liv og de mange kunstnere han kendte som venner. Balzac og Dumas, Paganini og Liszt, Musset og mange flere spise middag her. Selv Dickens og Hertugen af Orleans kom på besøg.

Museet er indviet i 1903 adskillige år efter hans død og indretningen er ikke helt, som det var, mens han levede. Mange af møblerne blev solgt på auktion i 1852.

Men lejligheden på 1. sal ligner meget dengang. Det er nemt at forestille sig forfatteren sidde ved sit skrivebord, hvor hans blækhus og eksempler på hans håndskrift stadig kan ses. Her skrev han adskillige af sine mesterværker, inklusiv Ruy Blas og Song of the Twilight.

Værelserne indeholder også værker, der viser forfatterens mindre kendte talenter. Såsom originale tegninger og fotografier. Der er endda møbler, designet af Hugo, som lærte håndværket ved at arbejde på teatret.

Når du kommer ned af den knirkende trappe og ud på Place des Vosges igen sørg for at få en croissant på en bænk og se på de mange bygninger i Marais distriktet.

Der er omkring 40 store ”maisons” her bygget i starten af det 17. århundrede. Når man ser på dem, glemmer man nemt at den moderne, travle Paris kun er få gader væk.

Museet er nemt at komme til med metroen. Stå af ved Chemin-Vert, Saint-Paul eller Bastille.

En tanke om “Victor Hugos hus”

Der er lukket for kommentarer.