Versailles

Når man nærmer sig Versailles, kan man hurtigt få fornemmelsen, at man ikke bare kommer ind i et palads, men en hel by. Fornemmelsen er berettiget, det enorme målestoksforhold på bygningen og de endnu større landområder taget i betragtning.

Det begyndte som et ydmygt slot af sten og skifer beregnet til jagthytte for Louis XIII, men Versailles blomstrede, bogstaveligt talt og i overført betydning, under hans søns regeringstid. I 1682, efter 20 års arbejde, tog Solkongen slottet i brug. Og så begyndte byggeriet for alvor.

Da det var størst, dækkede anlæggene 7 kvadratkilometer og indeholdt over 1.500 springvand udover det enorme palads. Der er i dag omkring 300 tilbage. På området er der adskillige særegne haver. De får vand fra et system, der var 150 kilometer og haverne og springvandene er et show, man ikke må gå glip af om søndagen.

Haverne dækker 1 kvadratkilometer og blev hovedsagelig designet mellem 1661 og 1700 og forbløffer stadig besøgende.

Sørg for ikke at gå glip af det enorme Fountain of Apollo, med Solguden på en stridsvogn med heste på oversiden.

Der er også store hestestalde på området. De har været lukket for offentligheden i næsten 200 år og var oprindeligt hjem for 600 heste ejet af Louis XIV. De er nu hjem for 20 portugisiske Lusitanian heste og indendørs området er dekoreret med en skulptur og tegninger, som selv Solkongen ville have været stolt af.

Besøgende kan nyde en guidet tur gennem staldende og se en morgendressur med udklædte ryttere. (Dressur kommer fra det franske ord ’Dressage’, der er et standardudtryk indenfor ridning. Det betyder groft oversat at træne heste til at bevæge sig i komplekse mønstre, der kan sammenlignes med dans).

Men det er selvfølgelig slottet selv, der udgør, bogstaveligt og symbolsk, centrum af stedet. Med 700 værelser kan et enkelt besøg ikke engang fylde en brøkdel af værelserne.

Tusindvis af adelsmænd og deres tjenere boede her i slutningen af det 17. århundrede, mens Louis styrede landet med stramme tøjler bag paladsets porte. Portene blev altid holdt åbne, sjovt nok, for at give folket en følelse af at paladset var ’ejet af folket’.

Overalt på slottet er der malerier, skulpturer, vægtæpper og struktur elementer fra overalt i Europa.

En af de store attraktioner, velfortjent, er det 73 meter lange La Galerie des Glaces (Spejlsalen). Den har ingen lighed med, hvad man kan finde på Bakken og lignende. De høje spejle er på væggen på den ene side med 70 vinduer ud mod haverne på den anden. Det er stadig imponerende og spejlende var nyeste teknologi på den tid og imponerede enhver. Rummet, som engang var vært for en formel middag, fremhæves af korintiske søjler af grøn marmor og stråler den dag i dag.

Slottet, der besøges af tusinder dagligt, kan blive ret varmt og indelukket om sommeren, selv udenfor. Vælg tøj derefter. Området og paladset er åbent for besøg året rundt og kan nås via RER linie C: Versailles – Rive Gauche.

Street View fra Versailles