Louvre

Unægtelig det mest berømte navn på et kunstmuseum i verden. Louvre fortjener sit ry. Det er enormt og fyldt med uerstattelige skatte fra hele verden og byder på noget for enhver.

Bygningen selv er noget af et historisk og kunstnerisk eventyr. Bygningen af den oprindelige struktur begyndte så langt tilbage som i det 13. århundrede, selvom det nuværende museum har sin oprindelse i arbejde 300 år senere. Det eksisterende Chateau du Louvre, som udgør en stor del af grundfladen, blev påbegyndt i 1546.

Louvre museet

Der er foretaget sporadiske udvidelser i de næste 300 år, men den eneste store ændring i nyere tid er tilføjelsen af en grotesk, malplaceret glaspyramide, der blev færdig i 1989. Krystalpyramiden er i dag indgangen.

Ændringen havde en fordel i, at den åbnede for, at der nemmere kan komme mange besøgende. Gennem indgangen og ned ad rulletrappen kommer besøgende til en verden med enhver kunstart og –stil i de sidste 6.000 år

Indenfor museets vægge findes ægyptiske sarkofager, persiske og græske genstande, middelalderlige og renæssance malerier, klassiske og romantiske skulpturer fra det 19. århundrede og en lille smule af det nyeste. Nogle bud lyder på, at der er 100.000 genstande, men der er ingen, der ved det med sikkerhed.

Museet selv er en eklektisk samling af stilarter, konsekvensen af de mange udvidelser og ændringer gennem tiden. Det er alt for stort at se på en dag og besøgende anbefales at vælge et par perioder eller lande og fokusere på dem. Det optimale er selvfølgelig at komme flere gange, men det er nok ikke praktisk for de fleste.

Der er de værker, som alle kender, selv dem der ellers ikke ved noget om kunst – Da Vincis Mona Lisa, marmorskulpturen Winged Victory (Nike) af Samothrace, armløse Venus de Milo. Men der er også de værker, som selv dem med kun lidt kendskab til malerier kender – Delacroix’s Liberty Guiding the People, Vermeers Geographer og Lacemaker, Ingres The Bather og Davids Marat Mort.

Sammen med disse genkendelige værker findes der bogstavelig talt tusindvis udstillet, som kun eksperterne eller de mest regelmæssige besøgende kender. Størstedelen af samlingerne er på lager hele tiden. Mange af væggene er dækket fra gulv til loft med malerier. Lige fra miniaturer til 10 meter gange 3 meter.

Og der er mange vægge. Gulvpladsen er på adskillige tusinde kvadratmeter og der er dusinvis af forskellige store bygninger, inklusiv Chateau og Tulieres, der er blevet sammenføjet med passager gennem århundrederne. De forskellige dele er også på forskellige etager. Mange kun forbundet med trapper. Vær forberedt på en lang gåtur.

Louvre i Paris

Heldigvis er der bænke fordelt rundt omkring og trapperne er mange steder kun lidt i brug, så det er muligt at få et hvil. Udenfor er der også mange steder, hvor man kan sidde og slappe af med en sandwich. Her kan man se på paraden af mennesker, der kommer forbi eller Jardins de Tuileries. (Jardin er fransk for have)

Køen til billetterne kan være lang. Det er bedst at købe en på forhånd eller at købe en af de mange turistpas, der giver adgang til mange turistattraktioner. Museet er nemt at komme til med metroen. Stå af ved Palais Royal eller Louvre Rivoli stationen.

En tanke om “Louvre”

Der er lukket for kommentarer.