Eiffeltårnet

Tårnet var oprindeligt en struktur, der skulle mindes den Franske Revolution, men hvem kunne have gættet, at 100 år senere ville Eiffeltårnet blive Paris’ vartegn.

Men, hvis man dømmer efter de 6 millioner årlige besøgende og de millioner af fotografier, så er det er lige, hvad det er blevet. Frem til i dag har tårnet haft over 200 millioner besøgende, siden det blev færdigt i 1889.

Eiffeltårnet i Paris

300 arbejdere brugte 2 år på at samle over 18.000 stykker strukturelt jern til tårnets 3 tydelige etager. Disse etager består af over 1.500 trin. Antallet har varieret gennem årene på grund af forskellige renovationer. Men besøgende kan være glade for ikke at skulle gå hele vejen op ad det 300 meter høje tårn. Takket været de mange elevatorer. Den øverste del støtter et 24 meter højt spir.

Det er den allerhøjeste struktur i Paris. Spidsen kan bøje væk fra vertikalt med op til 18 centimeter på grund af udvidelsen i de 7.300 ton jern. Solen opvarmer den ene side mere end den anden.

Det bliver kun mere bemærkelsesværdigt af, at vindpåvirkning er et stort problem for næsten alle høje bygninger. Men denne bygning er så godt konstrueret, at selv de stærkeste vinde kun giver en afvigelse på tre centimeter.

Hver syvende år bliver hele tårnet malet, hvilket kræver 50 ton maling, for at forhindre det i at ruste. Besøgende kan stemme på den næste farve på en computer, der står i tårnet.

Blandt de mange bemærkelsesværdige egenskaber ved tårnet er dets historie som verdens højeste struktur, indtil det blev overhalet af Chrystler-bygningen i 1930. Det er lang tid, taget i betragtning at der var en stor opbakning til, at det skulle rives ned, da der var folk, der syntes det var grimt og forstyrrende.

Det var måske også lykkedes, hvis ikke det var blevet brugt som antenne for telegraferne, der dengang var nyeste teknologi. Tårnet er mere end bare dekorativt, det er blevet brugt som del af et kommunikationssystem næsten fra starten. I 1909 blev et permanent radiocenter bygget under jorden og det er blevet brugt som sender for både FM radio og fjernsyn siden 1957.

Tårnet er også blevet brugt i videnskabelige undersøgelser. I 1910 brugte Wulf det til at lave beregninger, der resulterede i opdagelsen af kosmisk stråling.

Men tårnet er, på typisk gallisk stil, både praktisk og æstetisk på samme tid. Tårnet har to restauranter: Altitude 95 på 1. sal og Jules Verne på 2. Den sidste har en stjerne i Michelin-guiden og man kan komme dertil via privat elevator.

Udover at være på millioner af fotografier og i tusindvis af tv reklamer, er det også blevet brugt direkte til reklame. Fra 1925 til 1934 var der reklameskilte fra bilfabrikanten Citroen.

Eiffeltårnet

Men turister behøver ingen reklamer for at komme. Udsigten fra udsigtsplatformen, især ved daggry, er meget bedre end enhver reklame kan vise. Hele Paris glimter nedenunder som byen oplyses både af den nedgående sol og de elektriske lys, der tændes.

For at komme til tårnet tager man metroen til Trocadero station. Derfra går man fra Palais de Chaillot til Seinen.

Udsigt fra Eiffeltårnet i Paris

PSG-billetter

4 tanker om “Eiffeltårnet”

Der er lukket for kommentarer.