Pompidou Center

Kendt i Paris som Beauborg (efter kvarteret, hvor det ligger) er Centre National d’Art et de Culture Georges-Pompidou et museum med moderne kunst, der kan stå mål med de bedste i New York og London.

Arkitekturen i denne 17. århundrede bygning er, med fuldt overlæg, i skarp kontrast til de traditionelle huse i Paris’ ældste distrikt, hvor den ligger.

Bygningen ser ud som en blanding af en hypermoderne fabrik sat sammen med en lav kontorbygning og dette er lige hvad det er. De røde, blå og grønne rør bagest er kun et eksempel på bygherrernes utraditionelle mål.

Pompidou Center

Ventilationskanalerne er blå, vandrørene er grønne og elektriske rør er gule. Trapperne er røde og ventilationen er hvide i de områder, der er under jorden.

Arkitektens mål var at ”vende bygningen på hovedet” og det er stort set lykkedes. En lav glaskasse, der ligner en del af stilladset mangler stadig at blive fjernet. Denne moderne arving til Bauhaus har ventilationsrør og metaltrapper på ydersiden. For at have bedre plads til kunstværkerne indenfor siges det.

Museet er sponsoreret af, og opkaldt efter, den franske præsident og er en ægte refleksion af trends i kunsten indenfor det sidste århundrede. Ethvert kendt navn fra de sidste hundrede år er her sammen med hundredvis af mindre kendte eller helt ukendte. Blandt samlingen på 56.000 værker er velkendte navne som Matisse, Pollock, Miro, Braque, Chagall, Dali, Duchamp, Picasso, Kandinsky og Magritte. Selv Kelly og Warhol er der.

Ten Lizes Warhol bør ikke glemmes. Det er en samling af 5 malerier ovenpå 5 andre, der viser Elizabeth Taylor på den velkendte Warhol stil. Mangefarvet, mangefacetet og kornet. Det er Warhol, når han er bedst.

Alle stilarterne fra det sidste århundrede er repræsenteret. Der er eksempler på faurism, kubisme, surrealisme og abstrakt ekspressionisme og mange andre, der ikke har noget navn.

Det har kostet 100 millioner dollar at bygge og der er 4 store aktiviteter på det 304.800 kvadratmeter store område. Udstillingerne, et referencebibliotek, et center for kulturelt design og et center for musik og akustisk research.

Tag plexiglas-elevatoren til toppen, hvor restauranten ”Le Georges” er på 6. etage. Man kan sidde og kigge ud på gadekunstnerne ved Place Georges Pompidou foran eller se det nærtliggende Stravinsky Fountain.

Springvand ved Pompidou Center

Det er halvdyrt, men med god udsigt over horisonten. Man kan se Montparnasse, Eiffeltårnet og meget mere. Slap af her før du tager ned og ser den kæmpestore samling.

Museet er let at finde. Tag metroen til Rambuteau eller Hotel De Ville.

Street View fra Pompidou Center i Paris