Seinen

Om man ser Seinen ved en lang, magelig gåtur eller en af de mange fantastiske bådture, er udsigten en fornøjelse.

Floden løber næsten 800 kilometer fra Dijon gennem Paris til den Engelske Kanal. Men selv den korte del, der løber gennem byen, giver nok seværdigheder til at tilfredsstille selv den mest krævende rejsende.

Seinen med Eiffeltårnet i baggrunden

Eiffeltårnet kan ses skifte farve fra kakaobrun til guld, som skumring bliver til mørke. Lysene langs dets 4 piller, der smelter sammen til spiret, er kun én af de mange seværdigheder, man ikke bør gå glip af.

De broer, der samler venstre og højre bred af denne gamle flod ’Rive Gauche’ og ’Rive Droit’, er heller ikke helt nye.

Den ældste er Pont Neuf, ironisk nok Den Nye Bro, hvis første sten blev lagt af Henry III i 1578. Arbejdet blev fortsat under hans efterfølger Henry IV i 1598 og var en enorm opgave for den tid. Broen blev endeligt færdig i 1607 og er, på en måde, ældre end Frankrig selv. På den tid var landet stadig delt op i uafhængige regioner, som Bourgogne, Champagne og Normandiet.

En af dens nyere fæller er Pont d’Austerlitz, der blev bygget fra 1854 til 1885. Den består af 5 jernbuer med en rækkevidde på 32 meter og hviler på 4 piller og to stenlandfag (landfag er de støtter, der er for enden af en bro). Broen er blevet udvidet to gange fra dens oprindelige 13 meter til dens nuværende 30 meter.

Men det er ikke kun ungdom og alderdom, der er repræsenteret langs disse bredder. Her er også elegant skønhed. I form af Alexander III. Broen blev åbnet i 1900 og forbinder Grand Palais på højre side med Invalides på venstre. Med piller dekoreret med en stor bronzepegasus og store lamper med keruber og nymfer er Alexander III blandt de mest kunstfærdige offentlige værker.

De mange turbåde giver en anden måde at se seværdighederne på. Nogle er små, andre større, men de tilbyder alle en afslappet måde at se broerne og dele af Paris på en anden måde.

Besøgende kan nyde et glas vin, når lysene tændes ved Montparnasse. De større både byder endda på frokost eller middag. Fra de udækkede flade både er turene på engelsk og fransk. Adskillige går så langt som Eiffeltårnet og tilbage forbi Notre Dame til Quai Henri IV.

Der er adgang fra centrum af Pont Neuf. Bare gå til spidsen af øen til Square du Vert Galant.

Når du er færdig med bådturen, så glem ikke de andre attraktioner. Fra udgangen er der kun en kort gåtur til de mange andre ting at gøre og se.

Turistbåd på Seinen

Lidt nede ad bredden er et af de fineste kunstmuseer i verden, Musee d’Orsay. Og der er adskillige små gallerier og forretninger på vejen. Sørg for også at gå ned af stentrinene til floden og se broerne fra undersiden.

Enchanté!

Street View fra Seinen i Paris

En tanke om “Seinen”

Der er lukket for kommentarer.