Sacre Coeur

Sacre Coeur har længe været en attraktion for religiøse personer og grupper. Selvom stedet er dedikeret til fred og broderskab, skyldes bygningen på stedet krig og vold.

I det 3. århundrede blev den første biskop i Paris, St. Denys, halshugget her. En benediktinsk abbed havde hele højen indtil oprørere fra Den Franske Revolution brændte det hele ned.

Sacre Coeur – Montmatre

Under den Preussiske Krig i 1870 ønskede de to katolske forretningsmænd, der startede Sacre Coeur projektet, at bygge en præsentation, hvis Frankrig overlevede konflikten.

Konstruktionen blev godkendt og pladsen blev valgt i 1872 af daværende ærkebiskop i Paris, Cardinal Guibert. Arbejdet, der hovedsagligt blev finansieret af ydmyge donationer, blev påbegyndt i 1875 og blev færdig i 1914. På grund af starten af Første Verdenskrig blev indvielsen udskudt til 1919.

Trods dens slut-19. århundrede oprindelse er arkitekturen af en meget ældre stil. Det er en blanding af romansk og byzantisk. De hvide orientalske kupler huser en 19 tommer klokke (Savoyarde) og kunstfærdige relieffer. Bemærk: Orientalsk betyder ikke Asiatisk. Mellemøstens arkitektur kendes normalt som orientalsk.

Udover dens usædvanlige (for tiden og stedet) arkitektoniske stil har bygningen en anden usædvanlig karakteristik. Væggene bliver hvidere, som tiden går. De er lavet af travertine, en type sten, der opsuger kalcium, hvilket gør at enhver form for akkumuleret sod og vejrpåvirkning gradvist eroder og efterlader ydersiden blændende hvidt.

Alene kunstværkerne på bygningen er turen værd. Skulpturerne over indgangen er bronze statuer af Jeanne d’Arc til hest og Kong Louis. Der er adskillige mosaikker og malerier, der dækker interiøret, inklusiv en stor figur af Jomfruen og Barnet. Og mosaikken ’Christ in Majesty’ i apsisen er en af de største i verden.

Kirken ligger i den nordlige del af Paris og står 129 meter over havoverfladen. Det er det næsthøjeste sted i Paris, efter Eiffeltårnet. Ved siden af kirken ligger kirken St Pierre de Montmartre fra det 6. århundrede.

Bygningen hører til i en serie af bagvedliggende rektangulære mure med adskillige buer og kupler i forskellige størrelser. Omkring strukturen er der haver og springvand, hvilket giver en fredfyldt plads. Selvfølgelig kun når området og bygningen ikke er overfyldt, som for eksempel i lavsæsonen eller tidligt om morgenen.

Fra enhver vinkel udenfor og mange indenfor er kirken meget mere imponerende, end den normalt får anerkendelse for. Ved hjælp af en traditionel stil udgør udskæringerne og tilføjelserne et harmonisk hele. De gyldne mosaikker giver interiøret en glød, der støtter pladsens formål som et område til fordybelse.

Sacre Coeur

Fra området, højt over Paris, kan man kigge ud over hele byen og fra indenfor i kuplen kan man få en tilsvarende imponerende udsigt. I det fjerne kan Eiffeltårnet ses og i tusmørket er kombinationen af lysene der tændes og solen der går ned fantastisk.

Adgangen til pladsen er en udfordring. Der er en metro station tæt på ved Abbesses. Men, der er mange trin op ad højen til kirken. Turen bliver lidt lettere med tovbanen.

Udsigt over Paris fra Sacre Coeur